posts

ГОЛОВНА - ДОПИСИ

Rossia invasion 27.02.2014. War day :
Rossia invasion 24.02.2022. War day :
Since the beginning of the Euromaidan protest movement
(November 21, 2013). Day :

 

"Правильний" час. Два місяці до … Китайські "Лютневі тези"



Автор: М.Терлецький
28 квітня 2023 р.

 

 

 

У Китаю немає вічних друзів і партнерів. У Китаю є тимчасові супротивники, тимчасові партнери та вічні інтереси....

Китай. Украй зацікавлений і спостережливий глядач. Може в будь-який час подати пропозицію на участь у турнірі або заявити протест проти недотримання правил гри теперішніми учасниками. Вітається взаємне ослаблення один одного Росією (сусідкою з величезною й багатою територією) і США (суперника в боротьбі за світове панування).
Америка, Європа й Азія: міжнародний сеанс одночасної військової гри
Lexikoukr 30 січня 2022 р.



Позиція Китаю щодо політичного врегулювання української кризи
2023-02-24 09:00

1. Повага до суверенітету всіх країн. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі і принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, повинно суворо дотримуватися. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн повинні ефективно підтримуватися. Всі країни, великі чи малі, сильні чи слабкі, багаті чи бідні, є рівноправними членами міжнародної спільноти. Всі сторони повинні спільно підтримувати основні норми, що регулюють міжнародні відносини, і захищати міжнародну справедливість і правосуддя. Слід сприяти рівному та однаковому застосуванню міжнародного права, а подвійні стандарти повинні бути відкинуті.

2. Відмова від менталітету холодної війни. Безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок інших. Безпека регіону не повинна досягатися шляхом зміцнення або розширення військових блоків. Необхідно серйозно ставитися до законних інтересів і занепокоєнь усіх країн у сфері безпеки і належним чином реагувати на них. Не існує простого рішення складного питання. Всі сторони повинні, слідуючи баченню спільної, всеосяжної, заснованої на співробітництві та стійкої безпеки і пам'ятаючи про довгостроковий мир і стабільність у світі, сприяти створенню збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки. Всі сторони повинні виступати проти досягнення власної безпеки за рахунок безпеки інших, запобігати блоковому протистоянню і працювати разом заради миру і стабільності на Євразійському континенті.

3. Припинення військових дій. Конфлікт і війна не приносять користі нікому. Всі сторони повинні залишатися раціональними і проявляти стриманість, уникати роздмухування полум'я і загострення напруженості, а також не допустити подальшого погіршення кризи або навіть виходу її з-під контролю. Усі сторони повинні підтримувати Росію та Україну в їхній роботі в одному напрямку та якнайшвидшому відновленні прямого діалогу з метою поступової деескалації ситуації і, зрештою, досягнення всеосяжного припинення вогню. 

4. Відновлення мирних переговорів. Діалог і переговори є єдиним життєздатним рішенням української кризи. Всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи, повинні заохочуватися і підтримуватися. Міжнародне співтовариство має залишатися відданим правильному підходу до просування мирних переговорів, допомагати сторонам конфлікту якнайшвидше відкрити двері для політичного врегулювання, а також створювати умови і платформи для відновлення переговорів. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у цьому питанні.

5. Вирішення гуманітарної кризи. Необхідно заохочувати і підтримувати всі заходи, що сприяють пом'якшенню гуманітарної кризи. Гуманітарні операції повинні відповідати принципам нейтральності та неупередженості, а гуманітарні питання не повинні бути політизовані. Безпека цивільного населення повинна бути ефективно захищена, а для евакуації цивільних осіб із зон конфлікту повинні бути створені гуманітарні коридори. Необхідно докласти зусиль для збільшення гуманітарної допомоги у відповідні райони, поліпшення гуманітарних умов і забезпечення швидкого, безпечного і безперешкодного гуманітарного доступу з метою запобігання гуманітарній кризі в більш широкому масштабі. Слід підтримати ООН у виконанні нею координуючої ролі у спрямуванні гуманітарної допомоги в зони конфлікту.

6. Захист цивільного населення та військовополонених. Сторони конфлікту повинні суворо дотримуватися міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільне населення або цивільні об'єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту і поважати основні права військовополонених. Китай підтримує обмін військовополоненими між Росією та Україною і закликає всі сторони створити більш сприятливі умови для цього.

7. Забезпечення безпеки атомних електростанцій. Китай виступає проти збройних нападів на атомні електростанції та інші мирні ядерні об'єкти і закликає всі сторони дотримуватися міжнародного права, включаючи Конвенцію про ядерну безпеку (КЯБ), і рішуче уникати техногенних ядерних аварій. Китай підтримує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в його конструктивній ролі у зміцненні безпеки мирних ядерних об'єктів.

8. Зменшення стратегічних ризиків. Ядерна зброя не повинна застосовуватися, а ядерні війни не повинні вестися. Необхідно протидіяти загрозі або застосуванню ядерної зброї. Необхідно запобігати розповсюдженню ядерної зброї та уникати ядерних криз. Китай виступає проти досліджень, розробки та застосування хімічної та біологічної зброї будь-якою країною за будь-яких обставин.

9. Сприяння експорту зерна. Всі сторони повинні повністю і ефективно реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, підписану Росією, Туреччиною, Україною та ООН, у збалансований спосіб, а також підтримувати ООН у її важливій ролі в цьому питанні. Запропонована Китаєм ініціатива співпраці щодо глобальної продовольчої безпеки пропонує реальне рішення для подолання глобальної продовольчої кризи.

10. Припинення односторонніх санкцій. Односторонні санкції та максимальний тиск не можуть вирішити проблему, вони лише створюють нові проблеми. Китай виступає проти односторонніх санкцій, не санкціонованих Радою Безпеки ООН. Відповідні країни повинні припинити зловживати односторонніми санкціями і "юрисдикцією довгого пальця" проти інших країн, щоб зробити свій внесок у деескалацію української кризи і створити умови для країн, що розвиваються, для зростання їхньої економіки і поліпшення життя їхніх народів.

11. Збереження стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок. Всі сторони повинні сумлінно підтримувати існуючу світову економічну систему і виступати проти використання світової економіки як інструменту або зброї в політичних цілях. Необхідні спільні зусилля для пом'якшення наслідків кризи та недопущення підриву міжнародного співробітництва у сферах енергетики, фінансів, торгівлі продовольством і транспорту, а також підриву відновлення світової економіки.

12. Сприяння постконфліктному відновленню. Міжнародне співтовариство має вжити заходів для підтримки постконфліктного відновлення в зонах конфліктів. Китай готовий надавати допомогу і відігравати конструктивну роль у цих зусиллях.

Джерело (анг.): Ministry of Foreign Affairs the People's Republic of China


Flag Counter