posts

ГОЛОВНА - ДОПИСИ

Rossia invasion 27.02.2014. War day :
Rossia invasion 24.02.2022. War day :
Since the beginning of the Euromaidan protest movement
(November 21, 2013). Day :

 

"Лютневі тези" мирного плану Китаю по пунктах.
Що вони значать для пересіченого українця?



Автор: М.Терлецький
28 квітня 2023 р.

 

 

 

Що, пане мій, ви читаєте? Гамлет. Слова, слова, слова…
Вільям Шекспір. Гамлет, принц датський

Стережіться фальшивих пророків, що приходять до вас ув одежі овечій, а всередині хижі вовки. По їхніх плодах ви пізнаєте їх. Бо хіба ж виноград на тернині збирають, або фіґи із будяків? Так ото родить добрі плоди кожне дерево добре, а дерево зле плоди родить лихі. Не може родить добре дерево плоду лихого, ані дерево зле плодів добрих родити. Усяке ж дерево, що доброго плоду не родить, зрубується та в огонь укидається. Ото ж бо, по їхніх плодах ви пізнаєте їх! Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі. Багато-хто скажуть Мені того дня: Господи, Господи, хіба ми не Ім’ям Твоїм пророкували, хіба не Ім’ям Твоїм демонів ми виганяли, або не Ім’ям Твоїм чуда великі творили? І їм оголошу Я тоді: Я ніколи не знав вас... Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня!
Матвiя 7:15-23



Lexikoukr завжи приділяв увагу китайській політиці щодо України. Можемо згадати, наприклад,


- Світ засуджує китайські "лютневі тези" мирного плану.
- Що в миролюбному плані Китаю для України є миролюбним?
- Two words about China's position towards Rossia and its aggression against Ukraine.
- Америка, Європа й Азія: міжнародний сеанс одночасної військової гри.

Після певних знакових подій, що відбулися протягом останніх двох місяців, є нагальна необхідність, на наш погляд, повернутися й детально пройтись по реперним точкам від початку: від 12 тез мирного врегулювання війни, далі візит китайського лідера до Путіна, демонстративне нездійснення візиту до України, і, нарешті, телефонної розмови з українським президентом.

Ось що повідомляє МІД Китаю:
- У другій половині дня 21 березня за місцевим часом президент Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін спільно підписали в Кремлі та оприлюднили Спільну заяву Китайської Народної Республіки та Російської Федерації про поглиблення всебічного стратегічного партнерства та координації для нової ери.

У своєму виступі, як зазначає Reuters, президент Сі Цзіньпін зокрема сказав: - Я знаю, що в Росії відбудуться президентські вибори. Під Вашим сильним керівництвом Росія досягла великих успіхів у своєму процвітаючому розвитку. Я впевнений, що російський народ і надалі надаватиме Вам свою тверду підтримку.

Але повернімося за два місяці до "правильного" часу. Отже, "Лютневі тези" мирного плану Китаю. Що вони значать для пересічного українця з оцінки відповідності дій до заявлених принципів?

1. Повага до суверенітету всіх країн. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі і принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, повинно суворо дотримуватися. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн повинні ефективно підтримуватися.
Питання: яким чином Китай ефективно підтримав Суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України з 24 лютого 2022 року по теперішній час? Думка простого українця, що ніяк. Лише спостерігав, як стратегічний партнер здійснював агресію.

2. ... Безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок інших… Всі сторони повинні виступати проти досягнення власної безпеки за рахунок безпеки інших…
Питання: як виступив Китай проти руйнування безпеки України Росією - стратегічний партнер Китаю? Думка простого українця, що ніяк. Лише спостерігав, як стратегічний партнер здійснював агресію.

3. Припинення військових дій… Усі сторони повинні підтримувати Росію та Україну в їхній роботі в одному напрямку (?)..
Питання: про який один напрямок йдеться? Чи знають в Китаї, що Росія здійснює захоплення території України, руйнує українські міста, вбиває та ґвалтує українців?!

4. Відновлення мирних переговорів. Діалог і переговори є єдиним життєздатним рішенням української кризи.
Питання: чому Китай заговорив про мирні переговори через рік після того, як його стратегічний партнер здійснив військовий напад на Україну, а Китай весь цей час збільшував товарообіг з Росією, накачує агресора грошима зокрема для можливості ведення війни?

5. Вирішення гуманітарної кризи. Необхідно заохочувати і підтримувати всі заходи, що сприяють пом'якшенню гуманітарної кризи… Безпека цивільного населення повинна бути ефективно захищена
Питання: в той час, як світ весь 2022 рік допомагав засобами протиракетного захисту, аби запобігти наслідкам ракетних ударів Росії, спрямованих на руйнацію об’єктів інфраструктури, руйнування домівок, створення гуманітарної кризи та небезпеки цивільного населення, які засоби ПРО поставив Китай? Нарощував обсяги товарообороту з Росією?

6. Захист цивільного населення та військовополонених. Сторони конфлікту повинні суворо дотримуватися міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільне населення або цивільні об'єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту і поважати основні права військовополонених.
Відповідь у минулому пункті. Лише слова, що не підкріплені нічим. Китай, вочевидь не знає про жорстокі вбивства росіянами українських військовополонених. Нагадаємо, що сьогодні, 28 березня 2023 р., росіяни завдали ракетних ударів по мирному населенню і забрали життя українців. Отже, Китай захищає від звірств свого стратегічного партнера?

7. Забезпечення безпеки атомних електростанцій…
За рік не зроблено з боку Китаю жодних заходів, аби російські загарбники полишили територію ЗАЕС.

8. Ядерна зброя не повинна застосовуватися, а ядерні війни не повинні вестися. Необхідно протидіяти загрозі або застосуванню ядерної зброї. Необхідно запобігати розповсюдженню ядерної зброї…
Стратегічний союзник Китаю Росія розміщує ядерну зброю на території Білорусі. Що зроблено Китаєм, аби зупинити це?

9. Сприяння експорту зерна. Всі сторони повинні повністю і ефективно реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, підписану Росією, Туреччиною, Україною та ООН…
Стратегічний союзник Китаю Росія заблокувала експорт зерна. Що зроблено Китаєм, аби відновити це?

10. Китай виступає проти односторонніх санкцій, не санкціонованих Радою Безпеки ООН.
Китай постійно не підтримує санкцій проти агресора. Коли інші країни прийняли рішення зменшити імпорт з Росії, аби не фінансувати можливості Росії вести війну, Китай навпаки збільшив товарообіг.

11. Всі сторони повинні сумлінно підтримувати існуючу світову економічну систему і виступати проти використання світової економіки як інструменту або зброї в політичних цілях.
Росія використовувала і використовує свої ресурси, особливо вуглеводні, як інструмент або зброї в політичних цілях. Що зроблено Китаєм аби зменшити використання цього інструменту?

12. Сприяння постконфліктному відновленню. Міжнародне співтовариство має вжити заходів для підтримки постконфліктного відновлення в зонах конфліктів.
Про це є сенс говорити тоді, коли Китай здійснить належні, необхідні та достатні заходи, аби його наразі стратегічний партнер вивів свої війська з України і перестав вбивати українців та руйнувати міста.

"Лютневі тези". Читати українською
"February Theses". Read in English


Flag Counter